Då var man igång med det sista på hela utbildningen, nämligen C-uppsatsen. Denna uppsats som vi har fasat så inför, som alla pratat om med respekt och som lärarna skrämt oss med. Denna uppsats som ska var vårat skötebarn i 10 veckor framöver. Inget liv, ingen sömn, ingen ro, bara C-uppsats. Nu går vi in i bubblan och kommer inte ut igen fören i början på juni. Förhoppningsvis med livet i behåll.  
 

2 kommentarer

Sara

31 Mar 2013 20:47

Hejsan!

Intressant att läsa din blogg & det du skriver om utbildningen! :)

Jag har några frågor angående utbildningen & yrket Röntgensjuksköterska! Jag har läst en del information på diverse sidor, men tyckte ändå det vore intressant att höra någon berätta lite!

Tycker du att utbildningen är ”svår” att ta sig igenom?

Mycket engelsk litteratur?

Grupparbeten?

Ingår ”vanlig” sjuksköterskas uppgifter i utbildningen?

Praktiken: gör man där "vanlig" sjuksköterskas uppgifter också utöver praktik på just röntgen?


Tacksam för svar!

Svar: Hej! Kul att du är intresserad av utbildningen.
Jag trivs väldigt bra med utbildningen och yrket. Tycker att det är kul att blanda vård med tekniska saker. Jag är undersköterska i grunden så jag har nästan alltid känt att jag inte vill bli "vanlig" sköterska då jag ville komma ifrån den stora omvårdnadsbiten.
Nu utgår ju jag från utbildningen från Örebro Universitet, den ser ju lite olika ut på olika skolor.
Jag tycker att utbildningen har vart relativt lätt att ta sig igenom, vissa kurser är självklart svårare än andra. Men man måste självklart lägga ner mycket tid på att plugga, annars går det inte.
En del engelsk litteratur (här kan man ofta hitta bra svenska alternativ), men det svåraste på engelska är de medicinska vetenskapliga artiklarna som vi hela tiden måste jobba med.
Lite grupparbeten man inte så himla mkt.
I utbildningen har vi omvårdnadskursen där vi lär oss "vanliga" sjuksköterskegrejer som vi kan ha nytta av.
Under vissa omvårdnandskurser har vi omvårdnadspraktik där vi har gått på en vanlig vårdasvdelning, IVA och akuten med en vanlig sköterska och gjort det hon gör. Det är väldigt kul och nyttigt att göra den praktiken för att förstå hur det går till på andra avdelningar.
Hoppas att du fick lite svar på dina frågor. Det är bara att fråga mer om du vill! :)
Karin

Sara

03 Apr 2013 20:38

Hej igen, tack så jättemycket för alla svar!

Ja precis, jag tänker lite likadant! Har läst en fristående kurs på högskola innan, dock inom helt annat område, men som sagt så är ju studierna en aning annorlunda än det man gjort tidigare!

Okej, ja det kan jag tänka mig, måste vara spännande att ändå få vara med & få en inblick i olika avdelningar!

En sak jag undrar över.. Jag har egentligen aldrig varit riktigt "intresserad" av & inställd på att jobba inom vården, det pga att jag är lite "småkräsen" för just den biten med blod osv.. Är jag då helt fel ute om jag tittar på denna utbildning? Eller är det inte sånt man i huvudsak kommer att stöta på? Klarar man sig igenom utbildningen & fixar yrket trots att jag tycker sådana saker är lite otäcka?

Mvh Sara

Svar: Du kommer ju aldrig komma undan blod och sådana saker vart du än är inom vården och när olyckan är framme måste man ju bita ihop och göra det som måste göras. När man jobbar på datortomografen sätter man ju infarter i venerna så där ser du ju blod hela tiden. Sen så har du ju akutröntgen där det kommer in folk som har varit med i olyckor och liknande och det kan ju vara väldigt traumatiskt ibland.
Men det blir ju inte alls lika mkt som vanlig sköterska. Du kommer ju inte hålla på att "torka bajs" och den typen av omvårdnad, men du kommer helt klart att stöta på äckliga grejer. Sen så lär man ju sig hantera det. Det är inte alls lika äckligt efter första praktiken :)
/Karin
Karin

Kommentera

Publiceras ej